Wyposażenie własnego drink i cocktail baru to niełatwe zadanie. W naszym lokalu klienci powinni czuć się komfortowo, wtedy zostaną na dłużej lub będą do niego regularnie wracać. Niezależnie od tego, czy chcemy się skupić na serwowaniu drinków, czy będzie to tylko dodatek do większej karty dań, należy zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt AGD.
Wykorzystanie przestrzeni
Urządzenia należy dobierać przy uwzględnieniu specyfiki i układu lokalu. Dlatego drink bar powinien być rozplanowany w ergonomiczny sposób. Musi być to miejsce wygodne zarówno dla klientów, jak i pracowników firmy. Lokal trzeba wyposażyć w odpowiednie lady i hockery, dzięki czemu będziemy mogli szybko zrealizować nawet skomplikowane zamówienia.
Wśród najważniejszych elementów wyposażenia baru należy wymienić eleganckie szkło w postaci kieliszków, szklanek i kufli. Nie może ich zabraknąć i powinny zachęcać gości do zamawiania napojów.
Lód ma znaczenie
Jednym z podstawowych, niezbędnych składników drinków jest lód. Dlatego w barze musi znaleźć się lodówka z kostkarką do lodu. Może być to tradycyjne urządzenie lub bardziej nowoczesne, wyposażone w kolorowe podświetlenie LED. Powinniśmy mieć do dyspozycji dużą przeszkloną witrynę, która zapewni atrakcyjną ekspozycję przechowywanych napojów gazowanych, soków i alkoholi.
Kostkarka zapewnia bieżący dostęp do lodu. Należy zwrócić uwagę na jej moc, a także pojemność zbiorników na wodę. Od tego zależy wydajność, co w tym przypadku oznacza ilość produkowanego lodu w przeliczeniu na każde 24 godziny. Wielkość zbiornika kostkarki do lodu wpływa na to, jak często będziemy musieli dolewać wodę, a więc warto zaopatrzyć się sprzęt ze zbiornikiem o pojemności przynajmniej kilku litrów.
Do uzyskania rozdrobionego lodu przydatne będą kruszarki barowe. Jest to ważny element nie tylko drinków, ale także niektórych dań zawierających ryby lub owoce morza. Pokruszony lód można uzyskać za pomocą kruszarki ręcznej lub elektrycznej.
Modele ręczne będą wygodne przede wszystkim w lokalach, w których nie występuje duże zapotrzebowanie na lód. Natomiast modele elektryczne pozwalają na dostarczanie bardzo szybko dużej ilości zamarzniętej wody. Warto zastanowić się nad wielkością i kształtem samego urządzenia — powinno być dostosowane do organizacji pracy w barze.
Aksamitne koktajle
Do przygotowania drinków potrzebne są także shakery barmańskie. Są to proste, ale bardzo praktycznie w obsłudze urządzenia. Pozwalają dokładnie łączyć wszystkie składniki koktajli, dzięki czemu oszczędzamy czas. Ponadto ręczne mieszanie składników nigdy nie będzie tak efektowne i dokładnie, jak za pomocą shakera.
Shakery są wykonywane z różnych materiałów — można spotkać modele szklane i metalowe. Są także dostępne wersje elektryczne, które będą przydatne w sytuacji, gdy chcemy zaoszczędzić maksymalną ilość czasu podczas przygotowywania dużej ilości drinków. Shakery barmańskie można też wykorzystać do tworzenia napojów bezalkoholowych, w tym mrożonej kawy.
Aromatyczna kawa
Natomiast do przygotowywania tradycyjnej kawy trzeba wyposażyć nasz lokal w wysokiej jakości ekspres. Na rynku znajdziemy różne ekspresy do kawy, ale najważniejsze, aby umożliwiały szybkie zaparzenie pysznej i aromatycznej kawy. Powinny być proste w obsłudze i pozwalać na przygotowywanie wielu rodzajów popularnych napojów.
Smak kawy podanej z mlekiem w postaci mocno ubitej, wręcz sztywnej piany jest niepowtarzalny. Dlatego dobry ekspres może być inwestycją, która zwróci się nadspodziewanie szybko, niezależnie od innych produktów oferowanych w lokalu.
Szlachetne wino
W drink barze powinno znaleźć swoje miejsce wino. Aby zachowało swoje właściwości, musi być umieszczone w niskich temperaturach. Lodówka na wino pozwala utrzymać niepowtarzalny smak i aromat trunku na długi czas. Wysokiej jakości chłodziarka wielostrefowa zawiera kilka komór, które będą gwarantować warunki zbliżone do wnętrza profesjonalnej piwniczki winiarskiej.
Ponadto lodówka na wino może posiadać specjalną półkę prezentacyjną sprawiającą, że ten szlachetny trunek może być ozdobą naszego lokalu. Z pewnością zachęci to wielu amatorów wina do sprawdzenia nowych smaków.
Pyszny i zdrowy sok
W każdym drink i cocktail barze niezastąpione są wyciskarki do cytrusów. Za ich pomocą można szybko przygotować dużą ilość świeżego soku, który następnie wykorzystamy do drinków lub innych napojów serwowanych w lokalu.
Wyciskarka nie musi być duża, ale powinna być wyposażona w praktyczny, wymienny pojemnik na sok, jak również sitko pozwalające na obracanie się w obie strony. Ułatwia to wyciskanie i nalewanie gotowego soku. Niektóre wyciskarki do cytrusów mają dwa pojemniki — oddzielnie na sok i pulpę, co skraca czas potrzebny na przygotowanie soku. Jednocześnie urządzenie jest łatwiejsze do czyszczenia.
Owocowe smoothie
Dobrym uzupełnieniem baru jest profesjonalny blender gastronomiczny. Pozwala on na przygotowywanie smacznych koktajli z różnych owoców. Można je miksować na gładką, kremową masę, a więc w ten sposób zaoferujemy naszym klientom wyjątkowe smoothie.
Jest to niezwykle orzeźwiająca forma deseru — zdrowa i niezawierająca konserwantów, sztucznych słodzików, ani wzmacniaczy smaków. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się wielokolorowe napoje, zarówno bezalkoholowe, jak i zawierające różne rodzaje alkoholi. Dla wielu gości może być to prawdziwa atrakcja.
Możemy znaleźć bardzo wiele pomysłów na wyposażenie drink i cocktail baru. Rodzaje serwowanych drinków ogranicza praktycznie tylko nasza wyobraźnia. Do planowanej oferty należy zawsze dostosować wyposażenie lokalu. Napoje powinny przyciągać wzrok gości i zachęcać do skorzystania z naszej oferty. Wysoka jakość składników i używanych urządzeń zagwarantuje, że nasz lokal stanie się modnym, często odwiedzanym miejscem.